MALTATAL in GMUND


18.7. IN 2.8.2020

Maltatal je dolina, kjer mogočna tehnologija, gorska narava in strah zbujajoča vodna moč ustvarjajo popolno celoto, ki vzame dih!
Odhod iz Kamnika ob 7.00 uri. Peljali se bomo skozi karavanški predor mimo Spittala ter nadaljevali do mesteca Gmünd. Po gorski cesti Malta se bomo povzpeli na kar 1.920 m nadmorske višine. Med vožnjo nas bo spremljala reka Malta, ki se v dolino spušča v številnih slapovih in brzicah. Ob prihodu se nam bo odprl čudovit pogled na vodno gladino umetnega akumulacijskega jezera Kölnbrein, ki je  zajezeno z 200 m visokim jezom. Le-ta zadržuje 1,5 milijonov m3 vode in s tem predstavlja eno največjih gradbenih dosežkov v Srednji Evropi. Ta mogočni objekt služi za proizvodnjo električne energije. Prosto za sprehode po okolici, kjer bomo uživali v prelepi naravi in se nadihali čistega gorskega zraka. Možnost kosila ali pijače, prosto za uživanje.
Ob povratku v dolino bomo naredili postanek za ogled starega mestnega jedra Gmünda, nad katerim se dvigujejo razvaline stare trdnjave. Korenine zaselka segajo že v 12. stol. Leta 1346 je mesto dobilo mestne pravice in iz tega časa ostajajo tudi mestna vrata, skozi katera še danes vstopamo v mesto. V bogati zgodovini je doživljalo podobno usodo kot večji del avstrijske Koroške. V svojem polnem sijaju je ponovno zaživelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so začeli z obnovo mestnega jedra ter z obsežnim programom kulturne oživitve.
Po ogledu sledi vožnja proti domu, prihod je predviden v poznih popoldanskih urah.

CENA; 40€ minim. 40 oseb

Cena vključuje prevoz s turističnim avtobusom, gorsko cestnino Maltatal, ogled muzejske zbirke o vodi in elektriki, organizacijo, turistično vodenje izleta ter ddv.